Vegan Beslenmenin Kovid-19’dan Koruyabileceği Ortaya Çıktı
Kovid-19’un pandemi olarak ilan edilmesinin dördüncü yıl dönümü yaklaşıyor. Aşıların 2024’te kullanıma sunulması, hastalığı, yetkililerin 2020 başlarında kontrol etmeye çalıştığı hastalıktan çok farklı bir canavar haline getirdi. O zamandan beri SARS-CoV-2 virüsü ve etkileri hakkında çok şey öğrendik, ancak bu araştırma 2020’de de devam edecek. önümüzdeki yıllar. Yakın zamanda yayınlanan bir yayın, vejetaryen veya vegan beslenmenin Kovid-19’a karşı korunmaya nasıl yardımcı olabileceğine dair yeni manşetlere yol açtı, ancak bazı uzmanlar çalışmanın bu kadar abartıldığına ikna olmadı.
UYARI: İçeriğimiz tavsiye amaçlı yazılmamıştır. Uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Kaynak:https://www.iflscience.com/is-a-vegan…
Araştırma grubu, Mart ve Temmuz 2022 arasında toplanan 702 Brezilyalı yetişkinden elde edilen verileri kullanarak, kendi bildirdikleri beslenme alışkanlıklarına göre bu bireyleri hem omnivor (424 birey) hem de ağırlıklı olarak bitki temelli (278 birey) gruplara ayırdı.
Verilerin analizi, hepçillerin rapor edilen Kovid-19 vakalarının bitki bazlı gruplara göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu (yüzde 52’ye karşı yüzde 40) ve zor zamanlar geçirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu, yüzde 18’inin orta ila şiddetli semptomlar bildirdiğini (11’e karşı) ortaya çıkardı. yüzde). olduğunu gösterdi.
Genel olarak ve kafa karıştırıcı faktörler düzeltildikten sonra çalışma, çoğunlukla vejetaryen veya vegan beslenme uygulayanların, omnivor bir diyet uygulayanlara göre hastalığa yakalanma olasılığının yüzde 39 daha az olduğu sonucuna vardı.
Makalenin yazarları şöyle diyor: “Bitki bazlı diyetlerin veya vejetaryen beslenme kalıplarının uygulanmasını öneriyoruz.” Ancak araştırmaya doğrudan dahil olmayan bazı uzmanlar bu önerinin henüz çok erken olduğunu düşünüyor.
Newcastle Üniversitesi’nde kanıt sentezi alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Dr. D. Gavin Stewart ayrıca çalışmanın nispeten küçük örneklem büyüklüğü ve gözlemsel doğası nedeniyle sonuçlara itiraz etti.
Makalede hem beslenme bilgilerinin hem de Kovid-19 enfeksiyon geçmişinin kişinin kendisi tarafından raporlandığı açıkça belirtiliyor. Bu tür veri toplama her zaman önyargıya yol açar. Örneğin insanlar bilinçli ya da bilinçsiz olarak yeme alışkanlıkları hakkında yanlış bilgi verebilir ve bazı kişiler asemptomatik COVİD hastası olabilir ve bu nedenle enfekte olduklarının farkında olmayabilir.
Profesör McConway, araştırmacıların, farklı gruplarda önceden var olan tıbbi durumlar gibi sonuçları etkileyebilecek birçok faktörü hesaba katmak için istatistiksel ayarlamalar yaptığını, ancak tüm temelleri kapsamanın neredeyse imkansız olduğunu kabul etti.
Profesör McConway, “Elbette, insanların Kovid-19 enfeksiyonu riskine etkisi dışında, diyetlerindeki bitki bazlı gıda miktarını artırmak istemelerinin birçok nedeni var” dedi. Örneğin pek çok insan, çevre kaygısı veya hayvansal ürünlerin tüketimine yönelik ideolojik itiraz nedeniyle bitki bazlı bir yaşam tarzını benimsiyor.